13.1.11

Vad har hänt sen sist? / Belgiska naturkatastrofer take 5

Tänkte göra lite avbrott i sjukgnället och i stället uppdatera lite vad som har hänt här under de första veckorna på året. Har ju varit lite dålig på att skriva innan så då får jag uppdatera nu i stället...

En sak som är säker: ordet lagom existerar inte när det gäller belgiskt väder! Det börjar nästan kännas lite tjatigt med alla mina inlägg om väderextremer hit och dit, men de tar ju aldrig slut. Det är helt otroligt vad vi är med om hela tiden, jag kommer nog alltid att tänka tillbaks på mitt första år i Martinrive som ett jäkla väderår. Nu senast var det värmen som kom (10-12 grader plus under en helg) och därmed smälte all snö och is. Låter inte så läskigt, eller hur?! I alla fall inte för oss svennisar som är vana vid smältvatten. Det är inte belgarna. Översvämmningar precis överallt! Vår flod svämmade över fullkomligt, mycket mer än sist, och ett litet vattendrag bakom affären där jag jobbar svämmade över så mycket att den tog en genväg genom ostkällaren. Det var vatten upp till taket i källaren och trots att brandkåren ringts dit tidigt för att pumpa bort vattnet så fick de lämna pumpen på full fart i över ett dygn innan vattnet slutade forsa in och började gå ner. Det var speciellt att jobba den dagen kan jag lova!

Lite bilder:
Ursäkta skräpig bild, men vi hade bara el i halva butiken under översvämmningen så det fanns inget bra ljus vid källardörren. Men ni ser vattnet som forsar in från under dörren va?! Och det mörka som ser ut att kunna vara golvet i källaren är inte golv, det är vatten. Jej!

Utsikt från vår bakdörr i uthyrningsdelen. Som tur är steg inte vattnet så pass mycket att det kom in i huset. En decimeter till så hade det kunnat gå illa... Det ni ser till höger är broräcket. Själva bron är under vatten.

Samma broräcke igen. Och vår "ö" som var helt under vatten. Men vårt picknickbord stannade kvar i alla fall och flöt inte iväg, det var bra!

Från andra sidan huset.

Efter två dagar lugnade sig smältvattnet och allt återgick till det normala igen. Det är grönt och fint ute nu när snön är borta och det är lite varmare än vad det varit tidigare i vinter. Mellan 0 och 10 grader och sådär typiskt regngrå vinter som vi brukar ha i skåne. Helt okej faktiskt. Jag vad ändå trött på snön!

Tycker lite synd om min fina chef dock som inte behövde strulet med en översvämmad källare. Som tur är hade vi ju sålt det mesta av ostlagret under jul och nyår så vi hade inte alltför mycket ost som var kvar där nere. Däremot hela vinförrådet fanns där. Några flaskor gick sönder, men de flesta hade bara flytit runt och sen bildat ett vin-plockepinn när vattnet försvann. Jag och en kollega tvättade och organiserade alla flaskorna i tisdags. Helt otroligt vad mycket skit lite vatten drar in! Direkt efter att källaren var torrlagd efter översvämmningen så var jag nere och tittade och jag fick riktiga flashbacks till när vi var i New Orleans-trakterna  med Up with People och städade upp efter Katrina. Vatten har en tendens att vända upp och ner på saker och ha sig som gör att lämningar efter översvämmningar är väldigt speciella. Och, som sagt, gud vad mycket sand och skit det drar med sig det där vattnet...

Vad har vi mer gjort under dessa två veckor?
Vi har firat sen julafton tillsammans med svärfamiljen. Toulouse fick leksak från svågern (veterinär och kattälskare) som hon är mycket glad över. Jag fick ett sushi-kit av svägerskan som såklart prövades vid första möjliga tillfälle:

Det var faktiskt en jättetrevlig kväll och alla var på bra humör. Det är härligt när det är så!!!

Jag har också hunnit med att börja skolan igen. I måndags var jag på "ostskolan" hela dagen. Hade bland annat vår första lektion i eget företagande (tanken är ju att vi ska kunna öppna eget efter färdig utbildning, därför ingår lite eget företagande i kursen) och en lektion om mjuka ostar. Jätteintressant och det var kul att träffa klasskompisarna och snacka lite skit.
I tisdags hade jag min första franskalektion för detta året och även den gick bra, trots att jag redan då hade feber. Vi var bara tre elever eftersom många fortfarande är iväg på semester osv så det var en jättemysig lektion. Vi tre tjejer som var där passade på att ställa lite extra frågor som vi inte alltid får tid till när alla andra är där så det var jättegivande.

Så, de senaste veckorna i en snabbresumé. Hoppas jag inte tråkar ut er allför mycket med alla katastrofreportage... Ska försöka hitta annat att dela med mig av, haha.

Dags för en ny febernedsättande nu! Tjipp o hej!

1 comment:

Anonymous said...

Det är ALDRIG tråkigt att läsa vad du skriver!!!
mor