25.2.11

Hos doktor i Belgien

Skrev ju förra året rätt så ingående om mina många turer fram och tillbaks på vårdcentralen hemma i Älvdalen, i samband med fjolårets urinvägsinfektionsplåga. Så då får det väl bli en liten jämförande historia om hur saker och ting går till här nere på kontinenten!?

För nej, min u-v-infektion har inte gett med sig trots bra receptfri medicin, tvärtom har den ökat i styrka under de senaste dagarna och i morse fick jag liksom inse att ett besök hos doktorn var väldigt nödvändigt. Jag har väl försökt undvika detta in i det sista eftersom jag inte är helt inskriven i det belgiska systemet än och därför väntade mig en plågsam upplevelse med pappersexcersis och dyr nota. Men det visade sig rätt okej trots allt. Kanske till och med att föredra jämfört med den negativa upplevelsen på den älvdalska vårdcentralen.

I alla fall, jag spenderade frukosten med att leta upp doktorer på nätet. Att gå till motsvarande vårdcentralen här var inte ett alternativ eftersom jag inte har fått mitt belgiska id-kort och därmed inte än kan skriva in mig hos den kommunala vården. Alltså fick det bli privat. Något jag i vanliga fall skyr som pesten. Men men, nöden har ingen lag... Hittade numret till en privat klinik dit min kollega går och ringde. Jättetrevlig receptionist svarade och bad mig direkt komma in under eftermiddagen. Inga problem alls, jag var så välkommen så. JEEEJ! Frågade chefen om jag fick gå ifrån jobbet och det var såklart inga problem, har man världens bästa chef så har man... Var aningen nervös när jag kom dit, men det hade jag inte behövt vara. Redan i väntrummet kändes det bättre. Alla som väntade och kom in hälsade på varandra och småpratade lite, jättemysig stämning. Inte samma som i svenska väntrum där man mest försöker ignorera varandra. Hehe. Sen blev jag inkallad till en jättemysig tjej-doktor som tog lite alla möjliga prover för att se hur det stod till med mig. Hon gillade inte riktigt att det hade gått två veckor på infektionen så hon var lite orolig. Men det verkade trots allt lugnt, jag har bra värden osv som vanligt och jag har inte börjat få ont upp i njurarna  än så det var ju bra. Hon skrev ut en medicin som ska vara toppenbra och bad mig återkomma inom fem dagar om det inte försvinner. Behövs inte beställa tid - bara att dyka upp! :)

Och så var det det där med notan...det blev faktiskt inte så farligt som jag trodde. 23 pix (euro alltså) för besöket och 9 för medusinen. Ca va?! Som vi säger här. Jag hade väntat mig nått ännu saftigare. Hon ursäktade sig dessutom och sa att hade jag varit inskriven i det belgiska systemet hade jag fått tillbaks mer än hälften från sjuk-kassan. Jag sa att jag var rätt nöjd trots allt. :)

Alltså, dagens slutsats: belgisk privatsjukvård får, än så länge, tummen upp från min sida. Jag är nöjd och hoppas nu att min dunderkur ska fungera.

Nu ska jag äta middag själv framför teven för fästemannen sitter nere i köket och pluggar med ett gäng klasskompisar. OCH OH - vill ni veta något spännande?! (enligt mig i alla fall) Just i detta nu håller våra första "hyresgäster" på och äter middag i uthyrningsdelen. Det sista blev klart i går kväll (!) och nu är det femton tanter som invaderat stället över helgen. Jej. Äntligen på G!  Bilder på färdig uthyrningsdel utlovas efter att tanterna åkt hem på söndag. Det är finfint vill jag lova.

Oj, det blev långt det här...
Godnatt hörrni!

5 comments:

Trillingnöten said...

Vad skönt att doktorerna verkar vettiga i Belgien :)
Vad spännande att det är klart med uthyrningsdelen!! Och att det finns tanter där! Grymt kul! Berätta allt!

englundskan said...

Grattis till ett fantastiskt vårdsystem, det låter alldeles underbart, trots allt. Måtte du bli frisk nu. Jo kan du vara så god att skicka din adress så ska du få en bok på posten, från översättaren. Med vissa förbehåll, kolla i min blogg. Hehehe!

Josefine said...

Jaha, då får man flytta tll Belgien då..

Stef said...

Jadu det är tricky det där, jag var också rätt anti privat innan, men nu går jag hos privat tandläkare och har aldrig varit mer nöjd. Dessutom var min privatläkare i usa rätt bra. Men så bra att du fick ett bra mottagande! :) kramar

tolken said...

Du får lov att skriva in dig i Belgisk sjukkassa. Det tjänar man på. Och jag håller med, vården i Belgien är toppen, bara det att man kan ringa direkt till specialisten är underbart. Kul att du också bloggar om Belgien och kul att höra om någon som inte bara bor i Bryssel och jobbar i EU ;-)