11.5.11

Ingen lustgas, men dock lite annat smått och gott!

Åter till det där besöket hos "barnmorskan" för en vecka sedan.

Här i Belgien så följs graviditeten från en väldigt "medicinsk" vinkel. Man går regelbundet till en gynekolog som ser till att blodprov och urinprov tas och snabbt går igenom vikt, blodtryck osv. Minst tre ultraljud görs också. Men that's about it. Vill man ha lite mer info om de mer psykiska och praktiska aspekterna av att vänta barn (kroppens förändringar, hormoner, mathållning, hur förbereda sig inför att bli föräldrar, amma eller inte amma? osv...) så får man ta kontakt med en "sage femme" ("vis kvinna" direkt översatt från franskan. Jag kallar dem barnmorskor, vilket visserligen inte är helt rätt eftersom de inte alls har samma funktion som en svenska barnmorska, men jag tycker det passar bäst). De kan dels hjälpa till att följa din graviditet från den mer personliga vinkeln, och fungera som ett komplement till gynekologen. Man kan också, om man vill, välja att i stort sett endast följas av en "sage femme" och även att förlösas hemma eller på ett "födelsehus" med hjälp av två "sage femmes". Det sistnämnda är inte alls ett alternativ för oss, men däremot så ville vi kolla upp möjligheterna att ha kontakt med en "sage femme" under graviditeten eftersom det ju dyker upp en miljon frågor som inte gynekologen är särskilt intresserad av att svara på. Dessutom har "vår" sage femme haptonomi som specialitet och det var vi väldigt intresserade av!

Haptonomi är ett holländskt påhitt som är jätteinne här i Belgien, Frankrike och Holland. Det är en teknik för både mamman och pappan att få kontakt med barnet i magen och att, redan innan födseln, lära känna varandra och ge trygghet till barnet genom rörelse och känsel. Med hjälp av avslappning och att lägga händerna på magen så kan båda föräldrarna få barnet att röra sig mot dem och känna av den positiva energin som ges. Det låter väldans hippietjohej, men det lär faktiskt funka. Makens farbror och hans tjej, som blev föräldrar för ett år sedan, använde sig av haptonomi under graviditeten och de tycker det var helt fantastiskt! Haptonomin används även som hjälpmedel vid förlossningen dels tack vare avslappningsövningarna och dels genom att föräldrarna kan hjälpa att "guide:a" barnet på rätt väg...
Jag var liiiite skeptisk innan vi varit på mötet, men efteråt kändes det faktiskt som om detta är något som vi verkligen vill göra. Dessutom får vi då regelbundet träffa "vår" sage femme och får hjälp och stöd och tips inför förlossning och föräldraskap.

Haptonomin kan vi börja med från och med att vi kan känna barnet röra på sig, så vi får vänta ett par veckor till. Innan dess ska jag hinna hem till Sverige i två veckor och sen ska vi på vårt andra ultraljud i början av juni. Spännande! Maken kan knappt vänta, haha.

Och så var det det där med lustgas ja... Jag har hört så mycket positivt om användandet av lustgas under förlossning så jag hade liksom kallt räknat med att det skulle vara ett bra smärtlindringsalternativ när det väl är dags för oss att bli tre. Men tji fick jag! Vår sage femme informerade om att i och med att epiduralen mer eller mindre tagit över helt så har man slutat använda lustgas vid förlossningar i Belgien. WTF?! Det lär tydligen vara svårt att få någon som helst smärtlindring förrutom epidural här... Dumt tycker jag, men men...that's life. Vem vet, haptonomin kanske räcker?! hahahaha (oj vad jag var ironisk där ja, ni som redan är mammor kan sluta skratta rått nu...riktigt så blåögd är jag inte).

Nä, nu ska jag gå och göra lite nytta. Kanske prata med mina växter en stund? Eller kanske fotografera mina växter och sen lägga upp här?! Hm...det var en idé. Vi får se

Hej hej!

3 comments:

Petra H said...

Oj, vilken spännande grej det där med haptonomi, som jag aldrig hört talas om. Min gyn är ganska bra, men så är hon ju också svenska ;-) Jag frågade henne just om barnmorskor / sages femmes, förra tisdagen och hon sa att de ju egentligen inte har någon roll förrän vid förlossningen då de har hand om en till att börja med tills ens gyn kommer på sluttampen.
När vi var på sjukhuset förra året för en av våra behandlingar träffade jag en barnmorskestudent som var väldigt intresserad av det svenska systemet med barnmorskor som har mycket mer ansvar, hon hade hört mycket gott om det.
Visste inte heller att det typ bara är epidural som gäller i Belgien. Så mycket jag måste ta reda på... ¨
Håller tummarna att du slipper kräkningarna snart. jag mår mycket bättre sedan typ två veckor tillbaka.
Kram!

finelinan said...

Epidural är himmelriket!! Det var riktigt härligt att bara domna av. Tills de inte hann fylla på den i tid och det gjorde djävulusiskt ont igen.

Lustgasen funkade inte för mig. Tyckte inte alls om att andas i den där masken, fast jag gjorde det ett bra tag. Den gav inte smärtlindring för mig iallafall. Fast jag gjorde kanske inte rätt, vad vet jag...

Men det där med haptonomi låter riktigt spännande. Och du vet, det finns MÅNGA mammor som inte använt någon smärtlindring mer än profylax. Så det kan visst funka!

Trillingnöten said...

Det där har jag aldrig hört talas om, ska bli spännande att höra om ni tycker att det fungerar! Sånt "hokus" är ju inte vanligt här :) Här får man ju knappt ett ultraljud (jodå, ETT om man inte är riskzon för nåt, då kan man få några till)...

Epiduralen är min bästa vän :p haha...lustgasen var väldigt rolig också. Trist att du inte får testa på den :)