20.12.10

Och sen kom snön...

Alltså detta börjar bli löjligt nu! Känns som om vi går igenom alla väderextremer som finns här i Martinrive. Nu väntar vi bara på tsunamin också så har vi en komplett samling.

I alla fall så har det som sagt snöat här i Belgien - ordentligt. Jag, som trots allt bott ett antal år i dalarna har ALDRIG varit med om något liknande!!! Vi hade ju redan lite snö sen innan och vägarna var redan lagom jobbiga eftersom snöröjningen inte är på topp, men det var okej. I går spenderade vi dagen i Bryssel och firade jul tillsammans med fästmannens familj. Trevligt och mysigt tyckte vi, och att det snöade hela dagen utanför fönstret tänkte vi inte så mycket på. Men vi bestämde oss trots allt för att lämna Bryssel tidigare än planerat i fall i fall vägarna skulle vara jobbiga. Sagt och gjort, halv sju i går kväll packade vi in oss i bilen, plockade upp vår polske hantverkare på vägen och begav oss sen mot Martinrive. Motorvägen var inte direkt rolig, men med ett par stop på vägen för att handla lite gottis och sträcka på benen så gick det rätt bra. Fortfarande snöade det hela tiden ordentligt! När vi, efter två och en halv timmes bilfärd (tar vanligtvis en och en halv timme) närmade oss grannstaden var vi glada och nöjda och jag pratade med mamma på telefon och sa att "nu är vi snart hemma". Men man ska inte ropa hej innan man är över bäcken! För ca två kilometer från vår gård låg det ett träd över vägen. Vid det här laget började snömassorna på vägen bli väldigt svåra att köra i så vi bestämde oss för att sätta på snökedjorna och köra en omväg för att komma hem från andra sidan byn. "Bara en liten omväg" så det kändes väl inte allt för jobbigt. Efter vi bestämt oss för att ta denna omväg så stötte vi på en massa nerfallna träd, bilar som fastnat på vägen, vägar som var igensnöade och efter att ha snurrat runt i fyra timmar med bara några kilometer mellan oss och hemma kändes det rätt så hopplöst. Till slut lyckades vi ta oss hem via en kringelikrokväg som någon snäll bonde precis plogat. Allt som allt tog det oss sju timmar att ta oss hem från Bryssel i går!

Idag har vi varit och inspekterat förödelsen till fots. Bara på de fyra kilometrarna väg mellan martinrive och grannstaden ligger det åttio träd, som dragit med sig elkablar och annat trevligt. Som tur är har de skickliga och snabba elkillar här i trakten så elen kom faktiskt tillbaka i eftermiddags. Så i kväll kan jag städa och packa och förbereda inför morgondagens äventyr - att försöka ta oss till Sverige!

Just nu är Bryssels flygplats till hälften stängd, men förhoppningsvis öppnar den helt igen i morgon förmiddag. Håll alla tummar ni har för att det inte kommer mer snö nu!!!





2 comments:

Josefine said...

Helt otroligt vad man kan lamslås av lite snö egentligen! Det kan väl inte vara första gången det snöar i Europa? Eller?

Hoppas ni kommer hem i tid till jul iallafall.

Kram på er!

Och förresten, du kan ju hälsa min syster det där själv! =)

Stef said...

Dålig kvalitet på dom där träden! :P ni får köpa lite dyrare träd nästa gång ni ska plantera! ;) kramar