22.12.12

Jag har lov...

...och vet inte riktigt hur jag ska hantera all ledig tid. Därför blir det inte så mycket bloggande - man kan ju inte sitta framför datorn när man är ledig.
Men i morgon ska jag komma ikapp med kalendern, lovar!!

Tills dess lämnar jag er med lite bilder från de senaste dagarna (sjukmys med barn i soffan och en tur ut på landet)
God jul!!

17.12.12

16 och 17: hur var jag när jag var liten, och hur ser en perfekt dag ut?

Sitter och rättar inlämningar som en galning här hemma. Sista praktikdagen i morgon så det gäller att ligga i. Men jag hinner med en komprimerad version av dag 16 och 17 i bloggkalendern.

Hur var jag när jag var liten?

Ja ni, det vet ju inte direkt jag för jag var upptagen av att vara liten då och hade inte tid att tänka på hur jag var. Men enligt vad mamma brukar säga var jag en snäll unge som tackade för maten och var allmänt väluppfostrad. Jag kommer ihåg att jag gillade att leka själv utomhus, och hitta på egna världar och historier.

Hur ser en perfekt dag ut?

En perfekt dag flyter allting på. Man vaknar tidigt, utan att vara trött. Man gör en massa roliga saker, tillsammans med andra, men utan stress och saker som måste göras. typ. Och sen på kvällen kan man ta det lugnt och njuta av lugnet en stund innan man somnar utan svårigheter. DET är en perfekt dag det. Och sådana har jag faktiskt ibland, det är lite som Triss-reklamen: plötsligt händer det!!
Idag var faktiskt lite en sådan dag! Trevligt!

Inte världscup...

...men nästan! Jag var med och spelade handbollsmatch, Lärare vs Elever på skolan där jag extraknäcker, idag. Första gången jag spelat handboll tror jag, och det gjordes dessutom i matchkläder strl XXL. Och vet ni vad?! VI VANN!!!!*

Grattis på mig, och på alla andra som var med och spelade och hejade!
Det var riktigt, riktigt roligt!


* att vi hade tre inlånade elever som är handbollsspelare "på riktigt" med i laget hade kanske lite med saken att göra. Men det ju är lagarbetet som är viktigast, och eftersom de var ödmjuka och passade bollen till mig ett par gånger så har jag lika stor del i vinsten som de som faktiskt gjorde mål, eller, gjorde något annat vettigt på plan. typ. ;)

15.12.12

14 dec: ett foto någon annan tagit

Våren 2007, någonstans i USA, on stage, under pausen mellan repetition och show tog någon av våra castmates en bild av oss tillsammans. Jag tycker det är fint!

15 dec: en favoritbok?! (eller tre)

Att välja en favoritbok är inte lätt! Halva vår lägenhet är fylld med böcker och jag tycker de är bra allihop. Jag rotade dock runt i ett par av hyllorna och lyckades faktiskt välja ut tre favoriter: Viveka Lärns böcker om saltön, Tracy Chevaliers böcker från viktorianska England, och helmysiga  "Meet Me at the Cupcake Café". Tre feel-good tips såhär i vintermörkret!

13 dec: en favoritsak i hemmet

Förutom de levande varelserna hör hemma så har jag en hel del favoritgrejer, så detta var en svår bloggpost. Jag har dock en tavla som jag tycker lite extra mycket om. Det är ett textiltryck av madonnan med Jesus. Jag har ärvt den efter mormor och jag tycker så otroligt mycket om den. Nu pryder den en av väggarna i vardagsrummet, och sprider lugn och glädje.

Jag ligger lite efter...

...med kalenderbloggandet, jag vet. Men jag tänkte försöka bli klar med alla klappar på en dag så det är lite hektiskt för tillfället. Har dock börjat fundera på dag 13, 14, och 15, så de kommer i kväll. Lovar!!!

Nu: åter till paketinslagning!

13.12.12

Lukas första lucia...

...gick över alla förväntningar! Han myste i knäet hos en av pedagogerna och klappade och dansade och hade jätteskoj. De äldre kompisarna sjöng för glatta livet och vi bjöds på både sång i smågrupper och solosång. Härligt!
Vår förskola är fantastisk!!!

De där framtidsdrömmarna?!

Alltså det där jag skrev häromdagen om världens bästa yrke... Jag vet inte jag, ibland känns det som om det kanske varit bättre att satsa på en karriär i byggbranschen?! Det finns i alla fall inte lika många tonnåringar där.

Livet som lärare är minst sagt ambivalent. Idag är en av de mindre entusiastiska dagarna.

Nu ska jag klä på min lille pepparkaksgubbe och bege mig till dagis för Luciafirande där. Enbart småbarn - underbart!

12.12.12

12 dec: Någon jag saknar

Det finns många människor runt om i världen som jag saknar, och som jag önskar hade varit här just nu. Men det finns egentligen bara en som jag kan skriva om, och det är han som hade läst, och sparat och skrivit ut detta inlägget (och alla andra för den delen) som ett led i att visa hur stolt han är över sin lilla tös.

 
Pappa, jag saknar dig!
 
 

11 dec: framtidsdrömmar?!

Om tre och ett halvt år är jag färdigbakad lärare. Då har vinden vänt och vårt fantastiska yrke har fått tillbaka den höga status det en gång hade. Elever och föräldrar har respekt för lärarna, folk har slutat kommentera att vi "ju ska sluta klaga för vi har ju faktiskt ledigt hela sommaren" och lönen kommer att ha höjts så att fem års högskolestudier med csn känns riktigt värt det. Kommunerna (staten?) har slutat dra in på skolan och i stället har de satsat stort: små klasser, extralärare och speciallärare finns överallt på skolorna, material, böcker och teknik håller toppnivå och klassrummen kan anpassas efter elever, lärare och speciella behov.

Jag vet, jag lever i en utopi. Men, som jag säger till mina elever: alla måste ha drömmar att sträva mot!

10.12.12

Pepparkaksbakers

Här ska bakas!

10 dec: Min väska och dess innehåll


 
Min fina, färgglada väska fick jag av maken i födelsedagspresent när vi var i USA i somras. Jag älskar att den är färgglad och plastig och skrikig och konstig, och det verkar gå hem hos andra också med tanke på alla positiva kommentarer jag får om den.
 
Jag är periodare när det gäller handväskor. Jag har ett par favoriter som jag byter mellan under året och ibland kör jag helt utan väska och förvarar kort och pengar i jackfickan. Inte alltid så praktiskt, men sånn är jag.


Innehållet i väskorna varierar beroende på årstid och vad jag pysslar med för tillfället. Då jag är synnerligen ambivalent när det gäller arbete osv så kan innehållet göra ganska stora skiftningar; från skolböcker ena veckan till städtrasor en annan. Just för tillfället lever jag dock nästan konstant i skolans värld, vilket verkligen märks på innehållet i min väska.


 
Dagen till ära passade jag på att tömma väskan helt och rensa lite. Tog ett foto innan rensning.
Dagens skörd:
- Ett paket extrapennor till mina resurselever (inte lönt att tjafsa med dem om pennor längre, lika bra att ha ett gäng extra till hands så sparar man lite tid)
- En whiteboard-penna
- Kvitton!
- Mapp med närvarolistor, planering och rättningar tillhörande mina VFU-klasser på gymnasiet
- Lite småmynt
- Ett tuggummi som hoppat ur sitt paket för ett par veckor sen och satt sig fast i en ficka
- En tupperware med kex till sonen (Alltid redo!)
- En barntandborste, har förmodligen agerat leksak vid påklädning och sedan slunkit ner i väskan av bara farten
- En massa papper i lösbladssystem
- Min fickikon (det enda som alltid finns i handväskan, och som flyttar med mellan de olika väskorna. Fråga mig inte varför, det har blivit en vanesak helt enkelt)
 
There you have it: min väska och innehållet däri!
 

9 dec: Bra musik!!



Sport är ju inte direkt min grej, men ibland kommer väldigt bra saker från de mest oväntade källor. Under fotbolls-VM i Sydafrika för några år sedan spelade en väldigt bra, sydafrikansk, grupp in den officiella VM-låten tillsammans med Shakira. Gruppen heter Freshlyground och fick tack vare sammarbetet med Shakira en plats på den internationella musikscenen. Jag fick upp ögonen för dem först några månader senare när de gjorde ett starkt inlägg i debatten kring Zimbabwe och Mugabe med sin låt "Chicken to Change". En underbar låt! Klockren på alla sätt och vis. En annan låt med Freshlyground som går varm på min musikspelare nu när jag sitter och pluggar är "Fire is Low". Du hittar båda låtarna här ovanför. Lyssna och njut!

8.12.12

Undrens tid är inte förbi!

22 stycken julkort skickade.

8 dec: Ett favoritplagg

Det där med kläder kan väl vara kul i bland, men för tillfället är det inte riktigt min grej. Jag är inte särskilt imponerad av det som finns att köpa nere på stan och jag har dessutom inte tid eller ork att ränna runt i affärer och prova kläder.

MEN, såhär i vintertider finns det ett plagg som jag inte kunnat leva utan: min underbara ROSA vinterjacka! Jag fick den i tidig julklapp av mamma för någon månad sen och jag älskar den. Den är varm och har en massa fickor i olika format och storlekar. Att den är knallrosa och inköpt på kappahls barnavdelning (strl 158) är dessutom extra bonus.



7.12.12

7 dec: Ett favoritfoto

Luka vinkar till morfar, 30 juni 2011
 
 

Och tro det eller ej...

...men det verkar som om det faktiskt skulle kunna bli lite julkort skickade i år. De är inte skickade än så man kanske inte ska ropa hej. Men beställda, mottagna, skrivna och i adresserade kuvert är en bra bit på väg i alla fall. :)

Julstämning

Vi pysslar och skapar julstämning i kväll. Härligt!

Julkransen har jag pysslat ihop alldeles själv!

6.12.12

6 dec: Bloggar jag läser

Jag kan ju inte direkt skryta med att ha varit en flitig bloggerska under de senaste månaderna. Jag har inte haft tid eller inspiration helt enkelt. Vad jag däremot har tagit mig tid till är att läsa andras bloggar.

Det går sällan en dag utan att jag hinner titta igenom hela min lista här till vänster och läsa dagens skörd av nya blogginlägg. Det är övervägande kvinnor som skriver det jag läser, och så två pappor. Några inspirerar genom att berätta om sin familjecirkus, andra delar med sig av livet utomlands, och så har vi två stycken som flyttat tillbaka till Sverige från Belgien - precis som jag.
Jag håller koll på syster yster och hennes mor (som visserligen gjort som jag och börjat blogga lite mer sporadiskt), och så tittar jag in hos en gammal klasskompis moder då och då. Ett par stycken av bloggarna är stora, kommerciella, bloggar. Gemensamt för dessa är att de trots allt har en väldigt mysig och intim känsla vilket gör att det känns som små bloggar trots att de är så stora. Sist men inte minst har jag en kär vän som bloggar väldigt intressant om livet som ung präst, och så en kollega som delar med sig av sina pysselidéer.

Titta gärna igenom min blogglista här till vänster om ni är sugna på lite inspiration!

5 dec: Vem var jag för ett år sedan?

För ett år sedan satt jag mitt ute på belgiska vischan tillsammans med en liten bebis som ammade dygnet runt men vägrade växa, en ganska så deprimerad make, ett helt hem att packa ner i lådor, en flytt att planera, och sluttampen av min första hela termin på lärarhögskolan att ta mig igenom. Om jag skulle beskriva mig själv, för ett år sedan, med ett ord så är det nog "vrak". Livet blev lite för mycket helt enkelt. Även om lyckan av att ha Luka hos oss var obeskrivlig så var det så mycket annat som hände under helvetesåret 2011 så det var svårt att fokusera på de positiva delarna av livet. Ovanpå allt annat var vi ju dessutom inte direkt omgärdade av vänliga och hjälpsamma människor, så vardagen var rätt tuff.

Men det löste sig ju riktigt bra till slut! Barnet fick ersättning och började växa (och har inte slutat skratta sen dess), hemmet blev packat och flyttat, vi klarade oss genom julens alla strapatser och jag fick VG rakt igenom på terminen. Nu, såhär i backspegeln, känns det nästan som om det var en ganska okej tid i alla fall, då för ett år sedan...



4.12.12

4 dec: någon jag beundrar

Jag tycker det finns så otroligt många fantastiska människor i världen! Folk som vågar stå upp för det de tror på, folk som vågar gå mot strömmen och folk som vågar vara snälla mot den som alla andra är elaka mot. Människor som sätter solidaritet och medmänsklighet före personlig vinning och makt är människor att beundra. I dagens allt mer stressade och konkurrensinriktade samhälle är det lätt att glömma bort att vi trots allt behöver varandra för att klara oss. Om vi inte tar hand om, och vårdar våra medmänniskor så kommer inte världen att fungera särskilt bra. Jag beundrar alla som vågar vara lite såhär naiva och som tror på att vi tillsammans kan skapa en bättre värld, där alla får plats.

Slut på dagens hippie-visdom, nu ska jag se dagens avsnitt av jullalendern på svt-play och sen är det dags att sova.

3.12.12

3 dec: Min bästa vän


Jag har turen att ha många väldigt bra vänner. Många av dem är dessutom sådana där bra vänner som man kan träffa efter flera års uppehåll och det känns som om vi sågs i går. Jag är gift med en av mina allra bästa vänner och jag har många nära vänner inom familjen.

Det finns dock en person som både jag och de flesta som känner mig direkt skulle definiera som "min västa vän" och det är den där konstiga figuren bredvid mig i fotot här ovanför. Vi träffades på dagis och har i stort sett varit oskiljaktiga sedan dess. Vi har visserligen spenderat en hel del år på olika sidor av jordklotet, men det har bara gjort att vi kommit varandra närmre. Vi växte upp på var sin sida av stycket och nu bor vi på var sin sida av gården här i utkanten av stan. Hon är Lukas älskade gudmor och den absolut knäppaste människa jag känner. Jag vet att hon är smått galen, impulsiv, skvallrig, way too cool for me och har minne som en guldfisk - men precis som citatet säger på kortet så tycker jag om henne trots att jag känner henne så väl.

So there you have it - min bästa vän!



2.12.12

2 dec: Trelleborg

Efter tio års exil i Dalarna och resten av den stora vida världen flyttade jag i januari i år tillbaka till Skåne, närmare bestämt till min gamla hemkommun Trelleborg. Sveriges sydligaste kommun har sen jag växte upp blommat ut och vuxit till en alldeles lagom stor småstad. Här finns allt man behöver och skulle man behöva ännu mer än det så ligger storstaden (Malmö) och kontinenten på en liten bilturs avstånd. Jag har en stor del av min familj här och en stor del av mina vänner, och det är bara här min grötiga originaldialekt kommer till sin fulla rätt - Trelleborgskan är inte att leka med.
Jag må ha svårt att stanna på samma ställe längre än ett par år, men här tror jag att jag blir kvar ett tag. Palmernas stad har en tendens att få en att vilja stanna kvar och njuta av tånglukten bara en liten stund till.


1 Dec: "berätta om dig själv"

Första "luckan" i bloggjulkalendern kräver en berättelse om mig. Kruxet är bara att ni som läser ju redan vet det mesta. Ni vet att jag är en liten, envis lärarstudent/mamma/maka/kulturtant/dotter/världsmedborgare/bokmal/språkentusiast/pysslare/kattägare/mångsysslare osv osv...

Alltså bryr vi oss inte om att göra någon stor sak av lucka 1. Jag önskar er i stället en trevlig första advent, och ger mig raskt in på lucka nummer 2.


Bloggkalender

Blev väldigt glad när jag tittade in hos Petchie i morse och hittade en bloggkalender som hon i sin tur hittat hos en bloggvän. Detta kanske kan hjälpa till att få lite struktur och inlägg här igen?! Vi får väl se... Jag hakar på i alla fall så får vi se hur det går. :)
Här är kalendern, stay tuned för de första två inläggen i eftermiddag.
  1. Berätta om dig själv.
  2. Berätta om staden som du bor i.
  3. Berätta om din bästa vän.
  4. Berätta om en person som du beundrar.
  5. Berätta om vem du var för ett år sedan.
  6. Berätta om bloggarna du läser.
  7. Berätta om ett av dina favoritfotografier.
  8. Berätta om ett av dina favoritplagg.
  9. Berätta om en av dina favoritlåtar.
  10. Berätta om vad som finns i din väska.
  11. Berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut.
  12. Berätta om någon som du saknar.
  13. Berätta om din favoritsak i ditt hem.
  14. Berätta om ett fotografi som någon annan tagit på dig.
  15. Berätta om en av dina favoritböcker.
  16. Berätta om hur du var när du var liten.
  17. Berätta om hur en perfekt dag ser ut för dig.
  18. Berätta om en plats du absolut vill besöka innan du dör.
  19. Berätta om en vän som bor långt bort.
  20. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.
  21. Berätta om någon som du älskar.
  22. Berätta om något som du är beroende av.
  23. Berätta om ditt bästa julminne.
  24. Berätta om fem fina saker som har hänt under den här decembermånaden.